Segons documents oficials d’Igualada, ja l’any 1816 es coneixia el Gremi de Sant Antoni Abat. L’any 1822 es constituí com a entitat organitzada,  adquirint una bandera amb la imatge d’aquest sant. Així, cada any, pels volts del 17 de gener se celebra la festivitat amb missa solemne, benedicció d’animals i cavalleries, Tres Tombs i el ball tradicional.

Així doncs l’any 1822 es funda l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada. L’actual nom del gremi és el cinquè des d’una evolució d’altres quatre  denominacions anteriors. “El de la Colla o Gremi de Sant Antoni Abat”, “Sociedad de San Antonio Abad”, “la Alianza de los Arrieros” i “el Gremi de Carreters d’Igualada”.

El 1856 es constitueix una altra colla, la dels “Jóvenes Caleseros”. Finalment les dues colles es van ajuntar acordant mantenir les dues banderes dins del mateix gremi. Les banderes són uns elements simbòlics i molt preuats.

En el segle XIX l’entitat sofreix diferències entre els membres i es formen dos grups: la Bandera Petita, de l’any 1822, i la   Bandera Gran, estrenada l’any 1856, procedent de la primera separació. L’any 1909 hi havia dues colles que celebraven la diada: la Colla Vella, coneguda com a “Aliança de Arrieros i Antigua Sociedad de Sant Antonio Abad”, que portaven la Bandera Petita, i la “Colla dels Joves”, successora de la de 1856, que portava la Bandera Gran.

Després d’alguns anys es van ajuntar les colles, amb la denominació de “Gremi de Carreters”, i posteriorment va sorgir una nova divisió, a càrrec dels mossos carreters. Aquests celebraven els actes religiosos a l’església del Roser d’Igualada i els de lleure a la Societat Aliança Cultural, també anomenada Bandera Negra. Les banderes gran i petita continuaven al Gremi de Carreters, que mantenia la part tradicional de la festa.

Durant la Guerra Civil espanyola, un sacerdot igualadí, mossèn Amadeu Amenós i Roca, el dia 17 de gener, feia passar els carros per sota d’un balcó i beneïa els animals. Varen ser uns actes emotius i no absents de perill, que demostren l’estima que els  igualadins tenien per aquesta tradició.

L’any 1940 l’Antic Gremi de Traginers va assolir la plena unanimitat i agermanament. Formen part del gremi diversos oficis auxiliars, com els basters, ferrers, vaquers, veterinaris, etc. Aproximadament mil llars igualadines celebraven aquesta festivitat.

L’any 1972 es commemora el 150è aniversari de la bandera petita i del Gremi. Joaquim Nogueres i Márquez, Capità General de Catalunya, va presidir els actes i va posar la bandera commemorativa al saló d’actes de l’Ajuntament d’Igualada. A més, es varen repetir els Tres Tombs, ja que la pluja havia privat que es fessin en el seu dia.

L’any 1974 rebé la Medalla d’Or de la Diputació de Barcelona, essent l’única entitat d’Igualada amb aquest guardó. Fou lliurada pel ministre Rodolfo Martín Villa i el llavors president de la Diputació, Joan Antoni Samaranch.

L’any 1976 l’Ajuntament d’Igualada va atorgar a l’Antic Gremi de Traginers la Medalla de la Ciutat al mèrit cultural.
El 13 de desembre de 1981, el govern espanyol va declarar la festa “Fiesta de Interés Turístico Nacional”; l’any 2009 l’entitat va rebre la Creu de Sant Jordi, i tal com s’ha esmentat anteriorment, la festa va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional l’any 2010.

Cal recordar que des de l’any 1822, any que es funda el gremi, malgrat tots els anys de guerres, la festa s’ha celebrat any rere any de forma ininterrompuda fins a l’actualitat, un fet que la fa única i singular.

Carro de Sant Antoni. Tres Tombs 2014
Carro de Sant Antoni. Tres Tombs 2014