Segons documents oficials d’Igualada, ja l’any 1816 es coneixia el Gremi de Sant Antoni Abat. L’any 1822 es constituí com a entitat organitzada,  adquirint una bandera amb la imatge d’aquest sant. Així, cada any, pels volts del 17 de gener se celebra la festivitat amb missa solemne, benedicció d’animals i cavalleries, Tres Tombs i el ball tradicional.

Així doncs l’any 1822 es funda l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada. L’actual nom del gremi és el cinquè des d’una evolució d’altres quatre  denominacions anteriors. “El de la Colla o Gremi de Sant Antoni Abat”, “Sociedad de San Antonio Abad”, “la Alianza de los Arrieros” i “el Gremi de Carreters d’Igualada”.

El 1856 es constitueix una altra colla, la dels “Jóvenes Caleseros”. Finalment les dues colles es van ajuntar acordant mantenir les dues banderes dins del mateix gremi. Les banderes són uns elements simbòlics i molt preuats.

En el segle XIX l’entitat sofreix diferències entre els membres i es formen dos grups: la Bandera Petita, de l’any 1822, i la   Bandera Gran, estrenada l’any 1856, procedent de la primera separació. L’any 1909 hi havia dues colles que celebraven la diada: la Colla Vella, coneguda com a “Aliança de Arrieros i Antigua Sociedad de Sant Antonio Abad”, que portaven la Bandera Petita, i la “Colla dels Joves”, successora de la de 1856, que portava la Bandera Gran.

Després d’alguns anys es van ajuntar les colles, amb la denominació de “Gremi de Carreters”, i posteriorment va sorgir una nova divisió, a càrrec dels mossos carreters. Aquests celebraven els actes religiosos a l’església del Roser d’Igualada i els de lleure a la Societat Aliança Cultural, també anomenada Bandera Negra. Les banderes gran i petita continuaven al Gremi de Carreters, que mantenia la part tradicional de la festa.

L’any 1920 els cavalls i els carros van començar a ser substituïts progressivament per vehicles motoritzats. L’extinció de la professió dels traginers a la ciutat va significar també la desaparició de molts oficis relacionats amb el món dels carros i els cavalls.

Durant la Guerra Civil espanyola, les banderes romangueren amagades a l’Horta Vella. El 17 de gener dels tres anys de guerra i de forma clandestina, el sacerdot igualadí mossèn Amadeu Amenís feia pasar els carros per sota del balcó de la casa pairal de Cal Boneto, des d’on es beneïa els animals. Varen ser uns actes emotius i no absents de perill, que demostren l’estima que els igualadins tenien per aquesta tradició. Gràcies a aquesta gesta, la festa, sempre s’ha realitzat de forma ininterrompuda fins a l’actualitat.

L’any 1940 l’Antic Gremi de Traginers va assolir la plena unanimitat i agermanament. Formen part del gremi diversos oficis auxiliars, com els basters, ferrers, vaquers, veterinaris, etc. Aproximadament mil llars igualadines celebraven aquesta festivitat.

En arribar els anys 70 es respirava certa preocupació i pessimisme sobre la continuïtat de la festa dels traginers i dels Tres Tombs. Però l’any 1978 es va encetar una nova etapa, amb anades i vingudes dels cavalls i carruatges des d’altres comarques. La decisió també de passar les desfilades dels Tres Tombs als diumenges a principis dels anys setanta va fer que la disponibilitat dels participants forans es multipliqués i així va ser com també van néixer els intercanvis intercomarcals. La participació en la celebració de la festa va millorar notablement amb el sistema de lloguers i dels tornajornals, i la continuïtat de la celebració es va veure renovada no només a Igualada, sinó també en molts indrets de Catalunya.

L’any 1972 es commemora el 150è aniversari de la bandera petita i del Gremi. Joaquim Nogueres i Márquez, Capità General de Catalunya, va presidir els actes i va posar la bandera commemorativa al saló d’actes de l’Ajuntament d’Igualada. A més, es varen repetir els Tres Tombs, ja que la pluja havia privat que es fessin en el seu dia.

L’any 1974 rebé la Medalla d’Or de la Diputació de Barcelona, essent l’única entitat d’Igualada amb aquest guardó. Fou lliurada pel ministre Rodolfo Martín Villa i el llavors president de la Diputació, Joan Antoni Samaranch.

L’any 1976 l’Ajuntament d’Igualada va atorgar a l’Antic Gremi de Traginers la Medalla de la Ciutat al mèrit cultural.
El 13 de desembre de 1981, el govern espanyol va declarar la festa “Fiesta de Interés Turístico Nacional”; l’any 2009 l’entitat va rebre la Creu de Sant Jordi, i tal com s’ha esmentat anteriorment, la festa va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional l’any 2010.

Cal recordar que des de l’any 1822, any que es funda el gremi, malgrat el període de la Guerra Civil espanyola i la pandèmia de Covid-19, la festa s’ha celebrat any rere any de forma ininterrompuda fins a l’actualitat, un fet que la fa única i singular.

Carro de Sant Antoni. Tres Tombs 2014
Carro de Sant Antoni. Tres Tombs 2014

L’any 2022 l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada celebra el seu bicentenari; 200 anys procurant mantenir viu un llegat transmès de generació en generació. En la presentació de les festes gremials bicentenàries al Teatre Municipal l’Ateneu es va proclamar Igualada com a Capital dels Tres Tombs de Catalunya, així com els banderers d’aquell any: l’Ajuntament d’Igualada, com a portador de la bandera petita i en representació de la ciutat; i la Generalitat de Catalunya, com a portadora de la bandera gran i en representació del poble de Catalunya. L’efemèride, va fer que per primer cop en la història de l’entitat les dues banderes gremials fossin lliurades a institucions.

Entre d’altres actes celebrats pel bicentenari, es va realitzar la presentació de la restauració de la bandera gran original del 1856, que actualment, junt amb la bandera petita original, resta exposada al vestíbul de l’Ajuntament de la ciutat. Entre d’altres actes, també es va col·locar una nova placa a la plaça del Traginer, festejant l’aniversari no només dels 200 anys del Gremi, si no també dels 25 anys de la Federació Catalana dels Tres Tombs, la qual va néixer l’any 1997 gràcies en part a alguns membres de la Junta d’aquell moment de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada.

Mural realitzat per l'artista Núria Riba Bosch 2022
Mural realitzat per l'artista Núria Riba Bosch 2022

D’altra banda, també en el marc de la celebració del bicentenari, es va celebrar la Trobada Nacional de la Federació Catalana dels Tres Tombs, acte que clou al país la temporada de Tres Tombs, i que va comptar amb representants d’una cinquantena de poblacions de Catalunya per fer homenatge a l’ofici del carreter i del traginer, així com a totes aquelles professions vinculades als animals de peu rodó. Esperem que tots plegats puguem gaudir d’aquesta tradició tan arrelada a la història de la ciutat i tan bonica, i que la puguem seguir mantenint viva durant molts anys!