L’Antic Gremi de Traginers d’Igualada participa en altres Tres Tombs que es fan arreu del territori durant la temporada, ja que fins ben entrat el maig són diverses les poblacions que celebren aquesta festa tradicional.

Al llarg dels anys i amb diferents carros i carruatges el Gremi s’ha desplaçat a nomboroses localitats catalanes com: Martorell, Esparreguera, Terrassa, Molins de Rei, Sant Joan de Vilatorrada, Castellbisbal, Sant Vicenç de Castellet, Anglesola, Santa Coloma de Queralt, La Llacuna, Collbató, Mataró, Constantí, Rubí, Valls, Vic, Tarragona, Santa Perpètua de la Mogoda, Reus, Calafell…

 

Paral·lelament, el Gremi de Traginers d’Igualada forma part de la Federació Catalana dels Tres Tombs, que té l’objectiu de promoure, divulgar i vetllar per la continuïtat de la festa i tot allò que l’envolta.

La Federació està formada per diferents entitats organitzadores de la festa d’arreu del país, i a la vegada proporciona un lloc de reunió i trobada entre les diferents entitats per tal d’intercanviar coneixements i contactes.

Cada any per acomiadar la temporada traginera la Federació organitza la Trobada Nacional a una localitat diferent. La Trobada acull com a mínim a un representant de cadascuna de les poblacions participants, que acudeixen a la cita amb un carro i amb la bandera que els representa.

Federació Catalana dels Tres Tombs
Federació Catalana dels Tres Tombs

En el marc de la celebració del bicentenari de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, l’any 2022, es va celebrar la Trobada Nacional de la Federació Catalana dels Tres Tombs a Igualada. L’acte va comptar amb representants d’una cinquantena de poblacions de Catalunya per fer homenatge a l’ofici del carreter i del traginer, així com així com a totes aquelles professions vinculades als animals de peu rodó.